SmartCue Commissie

Sinds 2020 is er binnen de KNBB een vast aanspreekpunt voor alle vragen en opmerkingen over SmartCue. Dit is de SmartCue Commissie. Deze commissie bestaat uit een groep enthousiaste mensen met veel ervaring op het gebied van jeugdtraining en organisatie van jeugdevenementen. Zij zijn dagelijks te bereiken op smartcue@knbb.nl.

 

Frank Bokdam - Voorzitter

Welkom bij SmartCue! SmartCue is bedacht om zo veel mogelijk jeugd enthousiast te maken voor de technische vakken (vooral wiskunde en natuurkunde) met het gebruik van de keusport.  Op die manier dragen we bij aan meer technisch geschoold personeel in Nederland en brengen we gelijk de keusport onder de aandacht bij de jeugd. 

SmartCue is mij op het lijf geschreven. Niet alleen was ik zelf op de middelbare school een echte wiskundefan, nog steeds kijk ik graag filmpjes over wiskunde op YouTube-kanaal "Numberphile" en ben ik werkzaam als voice-over voor educatieve wiskundevideo's voor middelbare scholen. Daarnaast heb ik in mijn woonplaats Groningen een snookervereniging opgericht, waar ik zelf regelmatig te vinden ben.  Zodoende kan ieder project dat wiskunde op een vernieuwende en interessante manier toegankelijk maakt, op mijn enthousiasme rekenen. 

Als voorzitter ben ik verantwoordelijk voor het promoten van SmartCue,. Ik ben er trots op dat er in Nederland al ca. 50 scholen deelnemen aan dit mooie project. Zij hebben allemaal een SmartCue-tafel en een boekje met SmartCue-wiskundelessen, die je in de praktijk op deze SmartCue-tafel kunt uitvoeren. Meer daarover lees je hier.

Mijn droom is dat we over enkele jaren een jeugd-NK hebben met 50 spelers die allemaal zijn begonnen met pool/snooker door SmartCue? Om dit voor elkaar te krijgen, organiseer ik samen met mijn ervaren bestuursgenoot Awin (tevens oud- coach bij het poolteam van Jong Oranje) clinics door het hele land en wonen we beurzen bij waarin we vertellen over SmartCue. Docenten die aan de slag willen met SmartCue, ontvangen van de maker van het SmartCue-lesmateriaal een Masterclass, waarin zij precies leren hoe je SmartCue op school kunt inzetten in de les. De maker van het lesmateriaal is Erik van Haren. Hij is ook iemand die zowel een passie heeft voor wiskunde (hij is wiskundedocent op de middelbare school) als voor pool (hij heeft op het EK in de halve finale gestaan).

Naast het promoten van SmartCue in Nederland, hebben we in de afgelopen twee jaar in nog vier andere EU-landen SmartPool uitgerold (naast Nederland zijn dat Duisland, Finland, Bulgarije en Cyprus). Daarover lees je meer op deze pagina.

AWIN SEWGOBIND - Commissaris Trainers & scholen

Ik kwam op zijn 13de in aanraking met het mooie spel van pool, toen er thuis plotseling een pooltafel stond. Met behulp van enkele instructievideo’s van de toen nog jonge Mike Sigel heb ik mezelf de basisvaardigheden van het poolen aangeleerd. Inmiddels speel ik het spel al ruim 25 jaar, waarvan de laatste 10 jaar in competitieverband in de regio Rotterdam/Rijnmond. Ik ben al heel snel gaan beseffen dat pool meer dan een spelletje is. Het is een prachtige combinatie van spel, sport en technische wetenschap. De liefde voor de sport is met de jaren alleen maar groter geworden.

 

Sinds 2013 ben ik als vrijwilliger actief geweest bij Pool West 3 (tegenwoordig Pool Rijnmond), in de eerste instantie als ICT ondersteuner, vanaf 2015 als wedstrijdsecretaris, en van 2016 tot 2018 als vicevoorzitter. Sinds augustus 2018 ben ik regionale coördinator van KNBB Pool Regio 3 (Rijnmond en Haaglanden). In het kader van het SmartPool (de voorloper van SmartCue) project behoorde ik tot de eerste lichting SmartPool trainers. Geïnspireerd door het SmartPool project heb ik in samenwerking met Pool and Billiards Delft in 2018 de Delft School of Pool opgericht, en vervolgens in 2020 de Dutch School of Pool met een eigen trainingsruimte. Ook ben ik coach/trainer van de Jong Oranje selectie van de KNBB Sectie Pool, waar ik samen met de bondscoach onze jongste toptalenten probeer klaar te stomen voor de topsport. 

Sinds 2020 ben ik ook lid van de SmartCue Commissie. Eén van mijn hoofdtaken is de communicatie verzorgen met de andere SmartCue trainers. Daarnaast ben ik samen met Linda verantwoordelijk voor de organisatie en voorbereiding van de SmartCue Scholencompetitie, een competitie waarin teams van verschillende middelbare scholen het tegen elkaar opnemen in de strijd voor de titel van SmartCue Kampioen. Ik ben ontzettend blij om mee te mogen werken aan het in contact brengen van de jeugd met de supermooie keusport!